Fietsroute downloaden

Omdat we veel vragen krijgen over onze downloadbare routes in de vorm van gpx-bestanden, geven we een korte gps-les. ?‍? We leggen uit wat gpx-bestanden zijn, hoe je ze kunt openen en gebruiken in een fietsrouteplanner of fietsrouteapp.

Wat zijn gpx-bestanden?

Bij elke route op Onabike.nl vind je ook het bijbehorende gpx-bestand – je kent ze ook wel als gps-bestanden. Een lang verhaal kort: een gpx-bestand is het “technische” bestand achter een visuele kaart, zoals je die in (fiets)navigatie-apps ziet.

Kijk maar naar het voorbeeld hiernaast. Dit gebeurt er als je een van onze routes hebt gedownload (het bestand vind je in je downloads-map) en ‘m vervolgens ‘gewoon’ opent: je ziet dan vooral heel veel programmeertaal.

Hoe gebruik je een gpx-bestand?

Een gpx-bestand gebruik je om een route in kaart te brengen, in de meest letterlijke zin, want je wilt de routelijn zichtbaar maken. Hiervoor open of importeer je het gpx-bestand in de navigatie-app of fietsrouteplanner die jij graag gebruikt. (Heb je er nog geen? We vertellen je zo over onze favoriet…)

Na openen/importeren zal de app de routelijn tonen – navigatie aan en gaan!

Welke planner/app gebruiken wij voor fietsroutes?

Onze favoriete fietsrouteplanner is Komoot. Je kunt de app downloaden op je telefoon of gewoon op je computer gebruiken. Je maakt een account aan en je kunt meteen aan de slag. Onze routes kun je in Komoot importeren en bekijken.

Op je telefoon doe je dat door het gedownloade gpx-bestand te openen in de app Komoot. Komoot leidt je vervolgens door een aantal stappen heen en als je die hebt afgerond kun je je route opslaan en bekijken. Op je computer kun je links naast je accountnaam op de plusknop (+) klikken en ervoor kiezen om een gpx-bestand te importeren.

Je kunt Komoot gebruiken als navigatiesysteem, maar je kunt een route ook naar je Wahoo- of Garmin-fietscomputer versturen.

Zelf een route plannen

Wil je zelf, handmatig een route plannen? Komoot licht tips van gebruikers uit. Dankzij hun grote community staat de app vol tips over mooie weggetjes, goeie koffieplekken en fijne uitzichtpunten.