Zuiderzeeroute

Fietsen om de voormalige Zuiderzee

Een rondje IJsselmeer en Markermeer ineen, dat is de Zuiderzeeroute. Voordat de Afsluitdijk gebouwd werd, vormden deze twee meren namelijk een zoute binnenzee middenin Nederland. Aan die binnenzee bloeide de handel rijkelijk en dat proef je. Je fietst niet alleen langs een rijkdom aan authentieke dorpen en steden, maar ook langs vijf Werelderfgoederen. Neem dat proeven trouwens vooral letterlijk, want onderweg vind je ook een scala aan lokale specialiteiten: Edammer kaas, Friese kruidkoek, Blokzijler brok en het Elburgs botje. Neem ruim, zouden wij zeggen.

De Zuiderzeeroute is een rondje, dus stap op de route waar je maar wilt en welke richting je ‘m ook op wilt rijden. Een rondje vol historie en ontdekking. Net als de andere LF-routes is de weg overal perfect aangegeven – de weg kwijtraken is onmogelijk, echt.

* Hulp nodig bij het openen van een gedownloade fietsroute? Lees hier hoe je een gpx-bestand gebruikt.

Over de Zuiderzeeroute

Deze icoonroute van de organisatie Nederland Fietsland is 440 kilometer lang. Afwisselend over fietspaden, autoluwe wegen en smalle bospaden. Je rijdt door zes van de twaalf provincies, langs vijf van de tien Nederlandse Werelderfgoederen en aan het einde van de rit ben je heel wat historische en aardrijkskundige weetjes wijzer. Let maar op.

Hou rekening met een stevige wind langs de voormalige Zuiderzee. Hopelijk begin je met zuiderwind en dan maar duimen dat na de Afsluitdijk de wind draait.

Onze verhalen over de Zuiderzeeroute