Rotterdam – Berlijn

Fietsen naar de Duitse hoofdstad

Via de grote rivieren rijd je naar Nijmegen. Bovendijks, onderdijks, door de polder en langs de uiterwaarden. Net na Nijmegen mag je al wat heuveltjes beklimmen (en gelukkig ook weer afdalen) om dan bij Groesbeek over een oud treinspoor de grens met Duitsland te passeren. Via de steden Münster, Osnabrücke, Bremen en Hamburg rijd je naar de grote stad. Over smalle fietspaden langs provinciale wegen, over schelpenpaden langs kanalen en door bossen. Buiten de steden om is het een baken van rust, landbouw en zachte, glooiende heuvels.

Vanaf Hamburg volg je de Elbe een ruime honderd kilometer om bij Havelberg naar de Duitse hoofdstad af te slaan. Grote, heldere meren die worden omringd door alle tinten groen. Het is prachtig. En dan opeens bevind je je in het rumoer van Berlijn.

* Hulp nodig bij het openen van een gedownloade fietsroute? Lees hier meer.

Over Rotterdam – Berlijn

De Duitse hoofdstad is dichterbij dan je denkt: vanaf Rotterdam is het ruim 700 kilometer. Vergis je niet, de heuvels ogen zacht en licht en makkelijk, maar als je net begint kunnen die best pittig zijn. Je kunt deze tocht in vijf dagen fietsen, zoals wij probeerden – maar je kunt er ook wat langer over doen, dan is-ie net zo mooi.

De Duitse fietspaden zijn onvoorstelbaar goed, de Duitse bevolking is hartelijk en behulpzaam en dat Duitse zuurdesembrood, ja, daar kun je wel een eindje op teren. Viel Spaß!

Onze verhalen over Rotterdam – Berlijn