LF Zuiderzeeroute: een knap staaltje (water)werk

Het is zaterdagavond 28 juni – onze tassen zijn ingepakt, de fietskettingen gesmeerd en onze kleding fris gewassen. Morgen vertrekken we richting Amsterdam om vanaf daar de LF Zuiderzeeroute voor Nederland Fietsland, voor jullie en natuurlijk voor onszelf te fietsen. We kunnen niet wachten!

De Zuiderzeeroute is vernieuwd door de organisatie Nederland Fietsland en mag zich vanaf nu een echte icoonroute noemen. Wij gaan deze nieuwe route voor hen uitproberen, net zoals we vorig jaar hebben gedaan met de LF Maasroute.

Onderweg hopen we het Nederland van vroeger te ontdekken – het Nederland van toen het IJsselmeer nog zout was, toen de Afsluitdijk nog niet bestond en toen Nederland nog elf provincies telde. Want voor ons en onze generatie is Flevoland, de provincie van Lowlands en Walibi, niet meer weg te denken, terwijl dat voor onze ouders en grootouders toch echt ooit anders geweest. Want zeg nou zelf, compleet nieuw bewoonbaar land uit de grond stampen is (in Nederland) al een kunst op zich, laat staan nieuw land bouwen op de bodem van de Zuiderzee. Dat noemen wij pas een knap staaltje (water)werk.

De LF Zuiderzeeroute zal ons in zo’n 440 kilometer door Noord-Holland, Friesland, Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht leiden.

Dag 1: Amsterdam – Hoorn (55 KM)

Vanaf een knusse mini-camping net boven Amsterdam beginnen we aan onze eerste etappe van de LF Zuiderzeeroute. Het is zo bijzonder wanneer je de ring van Amsterdam voorbij bent dat je meteen in oer-Hollands polderlandschap staat. Prachtig. Zwijmelend passeren we oneindig veel mooie dorpjes, ophaalbruggen en weilanden vol vee en vogels. 

In de haven van Volendam stoppen we voor Hollandse nieuwe (die bijna uit ons handen wordt gegrist door een stel meeuwen) en in het eeuwenoude centrum van Edam voor kaas. Met windkracht vijf worden we vervolgens het centrum van Hoorn, onze eindbestemming van vandaag, ingeblazen. Ergens komen aanwaaien is nog nooit zo letterlijk geweest. Voordat we naar onze slaapplek rijden, vinden we een typisch bakproduct uit Hoorn: de Hoornse broeder. Dit is een grote krentenbol gevuld met kaneel en suiker. De perfecte afsluiter van deze eerste fietsdag.

Dag 2: Hoorn – Bolsward (97 KM)

De westenwind trekt aan vandaag en dat voelen we wanneer we over de dijk Hoorn uit fietsen: al gauw razen we het idyllische stadscentrum van Enkhuizen binnen. Daar worden we welkom geheten in het Zuiderzeemuseum.

We staan versteld van dit museum, vooral omdat we geen openluchtmuseum verwacht hadden. Op verschillende plekken krijgen we demonstraties van hoe het er vroeger aan toe ging in een echt Zuiderzeedorp. In de rederij gaan we aan boord van een oude botter, bij de wasserij zien we hoe stoom wordt afgeblazen en bij de visrokerij proeven we vers gerookte vis. Wat een geweldig museum! Als je hier bent, neem er de tijd voor, want wij zouden er nog uren kunnen doorbrengen.

Maar na een koffiepauze en een puntzak Hollandse snoep is het tijd om onze tocht voort te zetten. Via Medemblik en heel veel natuurreservaten fietsen we naar de Afsluitdijk. Helaas is deze voor fietsers en wandelaars afgesloten tot eind 2022, dus bij Den Oever nemen we de gratis fietsbus naar de overkant. 

Dag 3: Bolsward – Lemmer (75 KM)

Na regen komt zonneschijn en dat maakt het Friese waterland, met z’n weiden en vaarten, nog mooier. De schoonheid van de Friese steden Workum, Hindeloopen en Stavoren verrassen ons. We dwalen er wat rond en genieten van de zon op één van de gezellige terrassen.  

Via onderdijkse wegen rijden we naar de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten van vandaag: de Gaasterlandse kliffen. Deze kliffen, van zo’n acht meter hoog, zijn de restanten van een gletsjertong uit de IJstijd. 

Met dit glooiende landschap aan de ene kant en het IJsselmeer aan de andere kant, hebben we opeens het gevoel in het buitenland te zijn. Dat is pas echt vakantie. 

De dag sluiten we af in Lemmer, de laatste Friese stad van onze tocht. Hier verblijven we in ‘t Lytse Knipske, een fietsvriendelijke B&B in een authentiek pand. We hebben echt het gevoel dat we gezellig op de zolderkamer van oma te logeren.

Dag 4: Lemmer – Kampen (80 KM)

Een heerlijk uitgebreid ontbijt, natuurlijk met Friese nagelkaas, wacht ons in de ontbijtzaal van ‘t Lytse Knipke. Opgeladen beginnen we aan onze vierde etappe, richting Kampen. Maar we zijn Lemmer net een minuut uit en het begint genadeloos te stortregenen – gelukkig rijden we precies langs een cafe met twee kleine luifels om onder te schuilen.

Als het enigszins droog is gaan we verder. We stoppen in Blokzijl en ontdekken daar de heerlijk koek “Blokzijler brok”. We kopen een zak van twee kilo en eten om de paar kilometer een halve kilo. Verslavend lekker.

Dan fietsen we de Noordoostpolder in en komen terecht in ongekend mooi bosgebied (wauw, het lijkt echt wel Zweden hier). Extra fijn aan al die bomen is dat ze droogte en beschutting bieden voor de lichte regen en de nog altijd straffe westenwind. Als de bossen overgaan in polders kronkelen we door het land over een lange dijk met de naam ‘Zeedijk’. Aan niets is te zien dat hier vroeger het woeste water van de Zuiderzee golfde. Zelfs het eiland Schokland is onderdeel geworden van het vasteland. 

Dag 5: Kampen – Harderwijk (68 KM)

We beginnen onze vijfde etappe met een bezoek aan Kampen. Ooit was deze stad een machtig handelsstad met een enorme vloot, pal aan de Zuiderzee. Aan de indrukwekkende stadspoorten en sjieke herenhuizen is deze status nog af te lezen. 

Het is er gezellig druk, maar een opdoemende dreigende lucht maakt echter dat we naar de volgende Hanzestad rijden: Elburg. We weten de regenbuien gelukkig te omzeilen en in de elegante Elburgse vestingstad genieten we van koffie en zon. Tijd voor koffie en een heus Elburgs botje, een visje van bladerdeeg met spijs binnenin.

Wanneer we zuidelijker trekken maakt de wind het ons niet makkelijk. Gelukkig is het zonnige zicht op het Veluwemeer én de bosrand van de Veluwe onverbeterlijk. Eind van de dag worden we enthousiast verwelkomd bij de kleine camping De Peperkamp, net een stukje van de route af. Op het zonnige en toch beschutte veld zetten we ons tentje op, frissen ons op in het mooie sanitairgebouw en genieten van een heerlijk koud Harderwijks biertje.

Dag 6: Harderwijk – Amsterdam (86 KM)

Harderwijk, niet alleen bekend van Dolfinarium, maar ook van Zeebeer – een lokale broodspecialiteit die we ruim inslaan bij de De Ouderwetse Bakkerij. Dan rijden we door naar Zeewolde, waar ons heerlijke koffie en taart wacht bij restaurant Fika met eigenaresse Renee en Stein van Puur Zeewolde.

Zeewolde is een vrij jonge stad en, leuk weetje, de dunst bevolkte gemeente van Nederland. Dat komt doordat Zeewolde uit veel akkerbouw, zelfs een wijngaard en enorme bosgebieden bestaat. Door één van die bossen, het Horsterwold, rijden we weer richting het vasteland – het bijzondere aan dit bos is dat het het grootste aaneengesloten loofbos van Europa is. Gewoon in Nederland, mooi toch?

Het is inmiddels druilerig weer geworden, waardoor we om een heleboel padden en slakken moeten zigzaggen. In Spakenburg bewonderen we de bottersvloot en in de prachtige vesting van Naarden drinken we warme chocolademelk. Dat geeft ons de nodige moed voor de laatste, natte kilometers. 

In Muiden aanschouwen we nog het indrukwekkende Muiderslot, voorheen het fraaie optrekje van Floris V. Niet veel later fietsen we door naar Amsterdam en daar is, met bijna 440 kilometer in totaal, de cirkel rond. 

Tot slot

Hoera! We hebben de Zuiderzeeroute uitgereden en er met volle teugen van genoten! De route is echt prachtig en ontzettend leerzaam. Omdat de fietspaden overal goed begaanbaar zijn en onderweg genoeg accomodaties zijn, is het ook een aanrader om deze route met kinderen te rijden – zo leren ze meteen op een verfrissende manier over de geschiedenis van Nederland. 

De vernieuwde route staat heel duidelijk aangegeven met eigen bordjes. Vanaf Elburg tot Zeewolde is het handig om het GPX-bestand van de route aan te zetten op je navigatie. 

Trouwens, ben je een vogelliefhebber? Vergeet dan vooral je verrekijker niet, want over de gehele route is er veel vliegend schoon te bewonderen. En hou je van bijzonder eten? Probeer dan in alle plaatsen de lokale specialiteit te proeven: van vis tot kaas en van brood tot likeur, iedere plek heeft wel z’n eigen lekkernij.

PS: In het voorjaar van 2021 komt ons boek uit! Blijf op de hoogte hiervan door je hieronder te abonneren op onze nieuwsbrief 🙂

0 thoughts on “LF Zuiderzeeroute: een knap staaltje (water)werk”

Leave a Comment

twelve − 3 =