Dresden – Berlijn

Fietsen langs de Elbe in Duitsland

Van de stad Dresden naar de Duitse hoofdstad en dat bijna allemaal over perfect aangelegde fietspaden. Vanaf Dresden volg je rivier de Elbe tot aan Lutherstadt-Wittenberg en dan door de bossen naar Berlijn. Eerst zit je continu tussen de rivier, de uiterwaarden en de heuvels ingeklemd, wat ontzettend mooi, stil en rustgevend is. Pas nadat je van de Elbe afwijkt, komt er meer leven in de brouwerij. Afwisselend door bosrijk gebied en stadjes bereik je de voorsteden van Berlijn.

En maak nou niet dezelfde fout als wij: keihard staan juichen bij het bordje ‘Berlijn’. Het zal dan nog minstens 20 kilometer duren voor de Brandenburger Tor überhaupt in beeld is (en die 20 kilometer zijn opeens wel heel lang als je denkt dat je er al bent).

* Hulp nodig bij het openen van een gedownloade fietsroute? Lees hier hoe je een gpx-bestand gebruikt.

Over Dresden – Berlijn

De route van Dresden naar Berlijn telt zo’n 330 km. Het eerste deel kun je de bordjes van de Elbe Radweg volgen. Je wordt over goed onderhouden fietspaden en autoluwe wegen naar kleine plaatsen gestuurd. Na Lutherstadt-Wittenberg laat je de Elbe verder noordelijk kronkelen, terwijl je zelf rechtsaf slaat naar Berlijn.

Leuk alternatief beginpunt: Praag. Heb je genoeg tijd en heb je zin om 200 kilometer meer te fietsen? Begin deze route dan in de hoofdstad van Tsjechië. Vanaf daar kun je rivier de Moldau volgen, die samenvloeit met de Elbe en je zo naar Dresden brengt.

Onze verhalen over Dresden – Berlijn