Alpe Adria

Fietsen door de Oostenrijkse bergen

Alpe Adria is een fietsroute die van Oostenrijk naar de Adriatische Zee in Italië loopt. Meestal wordt de route ook op deze manier gefietst, maar de andere kant op is-ie minstens zo mooi (we spreken uit ervaring). Omdat de route over een oud treinspoor loopt, stijg je heel rustig en klim je langzaam maar zeker naar steeds grotere hoogten. De paden zijn geweldig en het uitzicht is fenomenaal. Over oude spoorbruggen, door lange, verlichte tunnels rij je alsmaar verder omhoog, de Julische Alpen in.

Vanaf de bergstad Tarvisio rijd je richting de grens met Oostenrijk. Dan is het alleen nog maar dalen, dalen, dalen tot je in het dal van rivier Gail uitkomt. Over fijne fietspaden en door de Oostenrijkse weilanden kom je in de stad Villach aan. Vanaf daar doorkruis je Oostenrijk over goed aangelegde wegen en fietspaden. Net voor Salzburg komen er weer wat fikse beklimmingen, maar dan ben je ook ergens: het eindpunt (als je niet in Salzburg begonnen bent natuurlijk).

* Hulp nodig bij het openen van een gedownloade fietsroute? Lees hier meer.

Over Alpe Adria

Alpe Adria is een fietsroute van 410 kilometer. De route loopt van de stad Salzburg in het noorden van Oostenrijk naar Grado, aan de Italiaanse kust (of precies andersom, wat je wilt). Je fietst door de bergen over goed aangelegde fietspaden en met lage stijgingspercentages. Het is een geweldige route, of je nou een beginner bent of al vaker in de bergen hebt gefietst. De meeste kans op droog en zonnig weer heb je in het late voorjaar en de zomer.

Tip: In Tarvisio kun je ook het fietspad naar Slovenië nemen!

Onze verhalen over Alpe Adria