Dit weekend in NRC: onze top 10 fietsroutes in Nederland

De zon schijnt al weken achtereen, alle bomen zijn weer behangen met frisgroene blaadjes en bloemen tieren welig. Eén ding is duidelijk: dit wordt een mooi fietsseizoen.

Het Nederlands dagblad NRC dacht er precies zo over en vroeg ons: ‘Willen jullie, voor onze onderweg-special in mei, jullie tien favoriete fietsroutes in Nederland aanwijzen?’. Zeker, want meer mensen op de fiets = wat wij willen.

De krant deelde het artikel: ‘Van rondje Mastbos tot rondje Rotte: dit zijn de 10 beste fietsroutes van Nederland’ al online, maar nu vind je onze top tien fietsroutes ook in de weekendbijlage van NRC – hup, wat doe je hier nog, pak je fiets en cross naar de kiosk om de hoek!

Of nou ja, nu je er toch bent, we delen onze top 10 ook wel hier. Aftellen maar!

10. Rondje Mastbos Breda

? 49 Kilometer

? Noord-Brabant

? Vooral asfalt, beetje gravel

On a bike fietsroute Breda Mastbos NRC

Breda, de parel van het zuiden, maakt zijn naam steeds weer waar. Natuurlijk niet alleen omdat ons favoriete fietscafé Kamu hier gevestigd is, maar ook vanwege het Mastbos, de heide, de omliggende dorpjes en de vele gravelpaden. Bjorn van Bjornrides.cc heeft speciaal voor Kamu een serie ritten in Breda en omgeving samengesteld. De meeste daarvan zijn puur gravel, maar deze is voornamelijk asfalt en maar een klein beetje gravel.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Rondje Mastbos Breda

9. Bergen op Zoom – Willemstad

? 55-60 Kilometer

? Noord-Brabant

? Asfalt

onabike nrc waterlinieroute willemstad bergen op zoom

De rit van Bergen op Zoom naar Willemstad is er één waarin je terug gaat in de tijd. Deze tour is een samenvoeging van twee etappes van de LF Waterlinieroute, die we vorig jaar mochten openen voor landelijk fietsplatform Nederland Fietsland. Deze anderhalve etappe voert je over dijken, langs forten en door prachtige vestingsteden in West-Brabant. Een heerlijke route om van te leren, maar ook om net zo goed op z’n Brabants genieten. Veel van de forten zijn omgebouwd tot horeca-gelegenheid en als afsluiter zetel je natuurlijk op één van de terrassen in het knusse Willemstad.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Bergen op Zoom – Willemstad

8. Workum – Lemmer

? 52 Kilometer

? Friesland

? Asfalt

onabike nrc zuiderzeeroute

‘Ho-oi!’, roept een helblond jongetje op een mini-mountainbike. We kijken verbaasd op, maar we leren al gauw: wie je ook tegenkomt op deze route, iedereen groeit je alsof ze je al jaren kennen. Deze route is geen ronde, maar een etappe van de LF Zuiderzeeroute van Nederland Fietsland. Met altijd een kerktoren in het vizier, fiets je over smalle paden langs vaarten en dan weer dwars door schilderachtige Friese dorpen. Het letterlijke hoogtepunt van deze route ligt op acht meter hoogte: de Gaasterlandse kliffen.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Workum – Lemmer

7. Rondje Texel

? 55 Kilometer

? Noord-Holland

? Asfalt en schelpenpaden

Onabike NRC rondje texel

Op de Waddeneilanden hebben we altijd een vakantiegevoel. Eigenlijk kun je op de hele TV-TAS prachtig fietsen, maar voor een fatsoenlijke ronde (als in: meer dan 20 kilometer) moet je toch wel op de grootste van het stel zijn, Texel dus. Tijdens deze ronde heb je vrijwel continu zicht op zee. Maar vergeet ook zeker je verrekijker niet, want er is een rijkdom aan vogels te spotten op dit eiland, bijvoorbeeld bij de slufter. Stap onderweg af om schelpen te zoeken op het strand, pootje te baden en koffie te drinken in een van de eilandplaatsen. Als laatste stop: de Texelse Bierbrouwerij voor een verfrissende Skuumkoppe.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Rondje Texel

6. Burgh-Haamstede – Oostvoorne

? 55 Kilometer

? Zeeland en Zuid-Holland

? Asfalt, zand- en schelpenpaden

On a bike NRC burgh haamstede oostvoorne kustroute

Daar aan de kust, de Zeeuwse kust. (Ja, én de Zuid-Hollandse kust). Want deze etappe van de LF Kustroute is alles wat je verwacht van de Nederlandse kustroute: indrukwekkende waterwerken en dammen, vuurtorens, voormalige vissersdorpen, heel veel zand, duindoornbessen (in het juiste seizoen, natuurlijk) en zo nu en dan, zie je opeens de zee. Als dat geen vakantiegevoel geeft. Over mooi aangelegde fietspaden met over de hele weg routebordjes, kom je altijd goed aan.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Burgh-Haamstede – Oostvoorne

5. Rondje Park Drents-Friese Wold

? 46 Kilometer

? Drenthe

? Asfalt

Onabike NRC fietsroute Drents Friese Wold

Is het de Afrikaanse steppe of is het Park Drents-Friese Wold? Geloof het of niet, maar het is die laatste. Echt waar. Een gevarieerd gebied in het noorden van Drenthe (inderdaad, daar tegen Friesland aan). Een mooie ronde door bos, over heide en langs weiden. Met een beetje geluk tref je ook nog een hunebed. Voor de mountainbikers onder ons: er is ook een hele coole MTB-route!

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Rondje Park Drents-Friese Wold

4. Rondje Montferland

? 32 Kilometer

? Gelderland

? Asfalt en zandpaden

Onabike NRC rondje montferland

Heuvels! En we zijn niet eens in Limburg. Montferland ligt in de Achterhoek – een gebied waarvan wij nooit wisten dat het zó mooi was. Over betonnen en asfalt paden rijd je langs en dwars door het gebied. Eerst langs het middeleeuwse kasteel van ‘s-Heerenberg, dan een stukje door Duitsland (tip: sla de Duitse bakker niet over, pretzels zijn ultiem fietsvoer). Op de terugweg rijd je door het bos naar de strak vormgegeven houten uitkijktoren Hulzenberg – het pad omhoog is wel een kuitenbijter, maar afstappen mag. En dan heb je dus het uitzicht zoals op de foto, met een beetje geluk een stuk groener.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Rondje Montferland

3. Haarlem – Schoorl

? 50 Kilometer

? Noord-Holland

? Asfalt, steen en gravel

Onabike NRC kustroute schoorl haarlem

Haarlem – Schoorl is net als Burgh-Haamstede – Oostvoorne een etappe van de Kustroute, dit keer in Noord-Holland. Je zou haast denken dat we een voorliefde voor de kust hebben. Nou ja, dat geldt zeker voor dit deel van onze kust. De eerste keer dat we hier fietsten vergaten we spontaan dat we in Nederland fietsten – het landschap heeft meer iets Frans of Portugees. Ruig en toch lieflijk, heuvelachtig én ontzettend uitgestrekt.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Haarlem – Schoorl

2. Mooi Midden-Delfland

? 56 Kilometer

? Zuid-Holland

? Asfalt

Onabike NRC Mooi Midden-Delfland Natuurmonumenten

In het grootstedelijk gebied krijg je het niet Hollandser dan dit. Midden-Delfland is de remedie tegen de drukte van de bewoonde wereld, zonder die ook maar een moment uit het oog te verliezen. Dit unieke, groene gebied tussen Rotterdam, Delft en Den Haag was ooit een veengebied was en dat zie je nog altijd: het water in de vele slootjes staat bijna zo hoog als het land. ‘Mooi Midden-Delfland’, een route van Natuurmonumenten, voert je langs eeuwenoude boerderijen (en bijbehorende knotwilgen) en door een van de kleinste dorpen van Nederland, ‘t Woudt.

Voor meer informatie en de GPX-download ➡️ Mooi Midden-Delfland

1. Rondje Rotte ?

? 35 Kilometer

? Zuid-Holland

? Asfalt

Onabike NRC rondje rotte fietsroute rotterdam

Met stip op één: rondje Rotte. Een chauvinistische keuze? Wacht maar tot je het rondje gefietst hebt. De uitgestrekte watervlakten, de molens en de theetuinen. En dan op de terugweg de imposante skyline van onze havenstad in het vizier. Schitterend. Wanneer en hoe vaak je de route langs de rivier, waaraan Rotterdam z’n naam te danken heeft, ook fietst, het verveelt nooit. Wij fietsen ‘m het liefst ‘s ochtendsvroeg, tijdens zonsopkomst. Door een slapende stad naar de ontwakende natuur – dat is pas lekker wakker worden.

Rondje Rotte dus, ga ‘m fietsen.

Leave a Comment

12 + nineteen =