Waterlinieroute

Forten, vestingen en waterfronten

Water – de grootste vijand van onze Lage Landen. Precies die grootste vijand hebben wij eeuwenlang als verdediging gebruikt tegen belagers en indringers. Forten en vestingen werden op strategische plekken in het Hollandse landschap gebouwd. Daaromheen mocht niets staan wat niet snel weg te halen was, want zodra de vijand eraan kwam, werd het ommeland onderwater gezet. Een klein laagje maar. Net genoeg zodat de voetsoldaten er niet doorheen kon banjeren en de legerschuiten er niet in konden varen. Pas in de Tweede Wereldoorlog bleek dit verdedigingswerk gedateerd – gelukkig levert het wel een geweldig fietsroute op.

De LF Waterlinieroute is de nieuwste icoonroute in de collectie van Nederland Fietsland. Je fietst de route van Bergen op Zoom (Noord-Brabant) naar Edam (Noord-Holland). Terwijl je langs waterfronten, batterijen en kazematten rijdt, tref je zeker 60 forten en doorkruis je toch minstens 10 vestingen.

Over de Waterlinieroute

Deze icoonroute van Nederland Fietsland is 410 kilometer lang. Je kronkelt van Bergen op Zoom in Noord Brabant door Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland naar het eindpunt in Noord-Holland, Edam – of andersom natuurlijk, het is maar waar je begint. Afwisselend rijd je over fietspaden en autoluwe wegen. Je fietst door vijf Nederlandse provincies en rijdt langs UNESCO Werelderfgoed-in-wording: de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Onze verhalen over de Waterlinieroute